Què és millor, un comercial o un agent independent?

Per a superar la crisi, algunes empreses estan ampliant la xarxa de vendes

Què és millor, un comercial o un agent independent?

La creació o ampliació de la xarxa comercial es pot dur a terme mitjançant venedors propis o agents independents. L’elecció d’una o altra alternativa depèn de diversos factors: la complexitat del producte, el grau de compromís que es pretén amb la xarxa de vendes, la competència, el mercat o àrea que es vol abordar... I també depèn, principalment, dels costos i de les conseqüències jurídiques d’una o altra opció:

  • Costos. Els venedors propis suposen costos fixos —sou fix, cotitzacions, desplaçaments i dietes— i variables —les comissions que obtinguin—, mentre que els agents independents únicament suposen costos variables —les comissions, en percentatge superior a les dels venedors.
  • Conseqüències jurídiques. Els venedors tenen una relació laboral amb l’empresa, mentre que els agents comercials hi tenen una relació mercantil, però això no implica que es pugui prescindir dels agents sense cap cost: en general, al final de la relació aquests tenen dret a una indemnització per clientela. I, segons les circumstàncies, també poden tenir dret a una indemnització per danys i perjudicis.
  • Mínims. Tant en la relació laboral com en la mercantil es poden establir mínims de venda raonables, l’incompliment dels quals pot donar llos a la rescissió justificada del contracte.

En definitiva, optar per una o altra alternativa requereix analitzar diversos factors, per la qual cosa cal assessorar-se bé a l’hora de prendre la decisió.

 

 

Els nostres professionals analitzaran el vostre cas concret i us assessoraran sobre quina és la millor alternativa a l’hora de crear o ampliar la vostra xarxa de vendes.

 

 


Vols rebre les nostres notícies?
SUBSCRIU-TE ARA A LA NEWSLETTER D'ACTUALITAT